"Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári podporujú požiadavky
slovenských poľnohospodárov, pre ktoré sa dnes rozhodli uskutočniť
najväčšie protesty sektora v histórii samostatného Slovenska proti
politike Bruselu. Tá je aj podľa nášho názoru často robená od stola a
proti zdravému rozumu," myslí si predseda predstavenstva SZCCP Milan Lapšanský.
Zväz kritizuje politiku EÚ, ktorá podľa neho v záujme ochrany životného
prostredia likviduje výrobu základných komodít na výrobu potravín v
Európe, a na druhej strane v záujme podpory exportu automobilov chce
podpisovať medzinárodné obchodné zmluvy na dovoz potravín a
poľnohospodárskych komodít z krajín, kde sa preukázateľne vo veľkom
vypaľujú pralesy, využíva detská práca a nedodržiavajú sa žiadne
ekologické normy. "Už ani nehovoríme o úrovni zdravotnej bezpečnosti tamojšej výroby," dodal Lapšanský.
Neustále zmeny legislatívy ovplyvňujú aj pekárov, cukrárov a
cestovinárov na Slovensku. Podľa Lapšanského rozumejú, že spoločný trh
má určité pravidlá, sú však proti tomu, aby sa tieto pravidlá neustále
komplikovali. Lapšanský zdôraznil, že EÚ je najviac prerastená
byrokraciou na celom svete. Spracovatelia potravín podľa neho musia
neraz tráviť viac času študovaním neustále sa meniacej legislatívy, ako
manažovaním ich produkcie, čo spôsobuje nielen zvyšovanie nákladov, ale
oberá o čas, ktorý by mohol byť venovaný inováciám.
SZPCC poukázal aj na to, že skryté formy štátnych pomocí veľkých krajín
na spoločnom trhu podľa neho znevýhodňujú menšie krajiny a ich
producentov. "Práve 23 miliónov malých a stredných podnikov pritom v
EÚ tvoria viac ako 99,8 % všetkých nefinančných spoločností a
zabezpečujú až dve tretiny pracovných miest celej Únie. My sa chceme
venovať tomu, čo vieme najlepšie - výrobe chleba, pečiva, zákuskov a
cestovín pre slovenských spotrebiteľov," zdôraznil Lapšanský.